Därför är molnbaserade affärssystem perfekta för växande företag

För att driva en framgångsrik verksamhet är det viktigt med bra planering, och värdefulla insikter. Så utvecklas företaget snabbare och har möjlighet att steget före i sin bransch. Det gäller även att man nyttjar sina resurser så effektivt som möjligt. Då kan man fokusera på det viktiga och genomföra sina affärsprojekt så smart som möjligt. Det är därför molnbaserade affärssystem är perfekta för växande företag.

 

När ERP-systemen (Enterprise Resource Planning) dök upp på 1990-talet var det just för att man skulle kunna samla, hantera och effektivisera sina affärsprocesser med en enda lösning. Tack vare affärssystemen har det blivit möjligt att öka effektiviteten, samla all information och alla flöden för enkel åtkomst samt automatisera manuella rutiner så att det går att satsa mer och klokare på sin affärsutveckling.

Det har hänt en del sedan de första affärssystemen dök upp. Både med systemen själva och hur det är att driva företag. På dagens marknad går allting med en rasande hastighet. Ny teknik och nya innovationer flödar fram och flyttar gränserna snabbare än man hinner blinka. Två kompisar med en idé kan gå från en nystartat företag hemma i garaget till att bli ett stort bolag med massor av anställda på väldigt kort tid. Det här kräver självklart mer av de verktyg man arbetar med och affärssystemen har hängt med i de svängarna. De molnbaserade lösningarna är mer flexibla än vad systemen någonsin har varit tidigare. Detta är perfekt för företag som växer snabbt. Här ska vi gå igenom varför de är så lämpliga för snabba förändringar.

Effektiviteten flyttar till molnet

I de traditionella fasta affärssystemen finns allt i lösningen. Såväl servrar som mjukvara finns inom husets väggar. Det innebär att man behöver en dedikerad plats för hårdvaran och ett löpande IT-underhåll. Antingen om man gör det själv in-house eller outsourcar tjänsten. Men med den snabba utvecklingen på molnområdet är det nu möjligt att ha både servrar och program på annan plats – i molnet. Då kan man köpa affärssystemet som en tjänst (SaaS). Det här har massor med fördelar om man är ett mindre företag som växer snabbt.

Prisvärt med molnbaserade affärssystem

Det säger sig självt att ett fast installerat affärssystem är en större investering. Dels behövs servrar installeras, sedan ska själva systemet installeras på dem och konfigureras ihop med verksamhetens övriga lösningar och IT-infrastruktur. Något som tar tid och kostar. Investeringen lönar sig eftersom lösningen för med sig så mycket värde, men för mindre företag kan det utgöra hinder. Såväl ekonomiskt som utrymmesmässigt.

Här är molnbaserade affärssystem perfekt eftersom de redan är färdiga och klara att köra. Som användare kopplar man bara upp sig mot molnet och jobbar på. Det behövs inga krävande installationer eller utrymmeskrävande hårdvara. Det behövs heller inga tunga investeringar eftersom molntjänsten är ett abonnemang där användarlicenserna betalas löpande. För växande företag är det här perfekt eftersom man bara betalar för de tjänster och antal användare man har.

Molnbaserade affärssystem är skalbara och växer smidigt med verksamheten

Små företag är oftast inte i behov av så mycket funktion i sin ERP-lösning. Kanske behövs ekonomi, redovisning och kundrelationer. I takt med att man växer kommer det däremot att tillkomma nya behov – och det i en rask takt. Den lösning som verksamheten kräver i oktober kan vara mycket mer omfattande än den man skaffade i maj. Här är molnlösningar perfekta för företag som växer snabbt och får nya behov eftersom de är enkelt skalbara. Det går snabbt och enkelt att bygga på funktioner, öka kapaciteten och att lägga till användare. Det är en dynamisk lösning som verkligen passar en dynamisk affärsmodell.

Molnlösningar håller takten när det går undan

Växer man i rask takt är det kanske inte bara kapacitet och funktioner som behöver läggas till snabbt – ERP-lösningen måste också hänga med i utvecklingen. Både den tekniska och vad det gäller förordningar och regelverk. I de traditionella lösningarna sker uppdateringarna med längre mellanrum, till exempel när man upptäcker behovet av det (ibland kan det gå något år emellan). I en molnlösning är det däremot leverantören som ser till att lösningen hela tiden uppdateras automatiskt (i regel flera gånger per år). Det här gör att affärssystemet hela tiden är i fas med den tekniska utvecklingen och med regelverken. Man halkar aldrig efter utan har ständigt den modernaste lösningen som underlättar att ligga steget före.

Molnlösningar är säkrare

Som litet företag har man inte alltid resurser att satsa på den säkerhet som krävs i form av dataskydd, back-up, cybersäkerhet m.m. När man sedan börjar växa snabbt kan det vara svårt att hitta rätt nivå för sin säkerhet. I en molnlösning är det återigen leverantören som ansvarar för att systemet är säkert och de flesta leverantörer har betydligt mer kapacitet och kunskap att skydda datan än vad ett mindre företag har. Som dynamisk företagare går det att känna sig trygg utan att behöva lägga en massa tid och resurser på säkerheten.

Molnlösningar ger ett tydligare fokus i verksamheten

När man går från att vara en ambitiös liten start-up till att börja spela i den stora ligan behöver man hela tiden ha fokus på sin egen verksamhet, mål och innovationer. Ju mindre som stjäl tid och uppmärksamhet från kreativitet, strategier, relationer och smarta affärer, desto mer framgångsrik kan man bli. Det är just därför ett affärssystem i molnet är perfekt för den här typen av företag. Det ger allt det stöd man behöver i form av effektivisering, automatisering av administration, snabbare flöden och processer och lättåtkomlig information och beslutsstöd. Samtidigt är molntjänsterna enkla, snabbanvända och tar inte mer utrymme än en app i telefonen eller ett program på datorn. Dessutom är de så pass flexibla att de hänger med i tvära svängar och rappa expansioner.

Som snabbväxande företag får man all den kraft man behöver ur lösningen, och den ryms i fickan. Det är det perfekta verktyget för att skapa framgång. Vill du veta hur molnbaseradeaffärssytem kan hjälpa just er att växa och utvecklas?  Kontakta oss på Traventus, så berättar vi mer!


Boka ett möte

Recent Articles

Därför är förvaltningen av det nya affärssystemet lika viktig som valet av det

Visst är det skönt när man går i mål? Oavsett om det handlar om att ta studenten eller...

Därför ska ni pensionera ert gamla affärssystem

Använder du fortfarande Windows XP? Nej, tänkte väl inte det. Ingenting åldras så fort som mjukvara...

Så skapar man ett bra förvaltningsteam för sitt nya affärssystem

Går ni i tankar om att skaffa ett nytt affärssystem? Då är det någonting som ni bör...