Följ med Winta, en av våra traineer

Följ med vår trainee Winta under hennes andra månad på Traventus. Vi får följa med på kundbesök och det första supportsamtalet checkas av.

Namn och ålder: Winta Tesfamariam, 23 år.

Utbildning: Kandidatexamen i IT och Ekonomi, på Malmö Universitet.

Vilket traineeprogram går du? Jag går Visma.net traineeprogrammet och sitter i vårt kontor mitt på T-centralen i Stockholm. Blir inte mer centralt än detta.

Vad kommer du att jobb med? Den officiella yrkestiteln blir verksamhetskonsult där vi har i uppgift att se till att våra kunder blir konkurrenskraftigare ute i dagens tuffa marknad. Det gör vi genom att effektivisera deras olika processer och utvecklar deras sätt att arbeta på i samband med de nya digitala systemen som främsta verktyg. I mitt fall blir det implementerandet av Visma.net ute hos kunder, som är ett relativt nytt system med otroligt stor potential till att växa sig så mycket större.

Varför sökte du traineeprogrammet på Traventus? När examen började närma sig så förstod man ju att ett jobb måste man självklart också ha! Skämt åsido, så tycker jag personligen att det var väldigt svårt att få en verklig uppfattning om vilka företag man sökte jobb hos. Faktorer som arbetsmiljön, kollegor, kulturen på företaget och liknande är saker man alltid tänker på men aldrig riktigt får svar på förrän man kommer till arbetsplatsen, på sin första arbetsdag så att säga, eller kan ibland baseras på ett första intryck vid intervjutillfällen. Vår lärare på Malmö Universitet hänvisade oss till Traventus traineeprogram och kombinationen av att få lära sig Vismas affärssystem och framför allt den bärande kundkontakten övertygade mig om att detta skulle bli en perfekt kombination. Det skulle bli en grym start för min karriär i en spännande bransch med stor möjlighet till att knyta värdefulla kontakter. Jag fick redan ett väldigt positivt intryck av Traventus när jag skrev min ansökan till traineeprogrammet, där jag kände att de stod ut från de tidigare ansökningarna jag hade tagit mig igenom. Det var väldigt mycket fokus på dig som person och hur du valde att presentera dig själv, vad man själv kände att man skulle kunna tillföra till teamet. Intervjuerna var också hur avslappnade som möjligt där man fick utrymme att vara sig själv, vilket Traventus även eftersträvar, det kände jag verkligen. De vill ha med dig för att du är just du! Det är ett familjärt företag som tar hand om varandra. Det är verkligen AO. Det blev nog mer svar på varför jag valde Traventus mer än varför jag faktiskt sökte.

Vad ser du mest fram emot med traineeprogrammet? Jag ser fram emot att få lära känna nya människor med så många varierande roller och få chansen att ta lärdom av alla. Det ska bli så roligt att få bli en del av Traventus familjen och även få lära känna de övriga traineerna från Vismas andra partners och bygga goda relationer. Ser nog mest fram emot att få kalla mig själv för en färdigutbildad verksamhetskonsult ready to take on anything!

 

Nu är vi inne i oktober månad då september flög förbi oss på några sekunder känns det som. Tiden går så snabbt men det tyder på att mycket saker händer, vilket är kul! Som Klara berättade i det förra blogginlägget så var vi alla hos Visma i Oslo i början på september månad då traineeprogrammet satte igång på riktigt. Där fick vi träffa våra framtida samarbetskollegor som skulle hålla i vår utbildning och som vi även fått se mer utav nu när utbildningen är igång. Jag sitter som sagt uppe i Stockholmskontoret, medan de andra traineerna sitter nere i Malmö kontoret. Min kära traineekollega Erika är min sidekick som också arbetar i Visma.net. Vi återförenas varje gång vi har utbildningstillfällen uppe i Stockholm, vilket är superkul!

Kundbesök & Workshop-utbildning

Visma.net utbildningen fortsätter i full fart och vi börjar känna oss hemma hos Visma där vi blir bortskämda med lunch och ständig fika varje dag, helt underbart. Jag och Erika lär även känna de övriga traineerna mer och hjälps åt så gott vi kan, vilket är roligt att se. Vi har nu tagit oss igenom Financials delarna, vilket bestod av tre heldagar i mitten på september månad. Vi avslutade det avsnittet med ett mindre prov och även vårt första gruppcase för att vidare kunna fortsätta utbildningen, vilket gick bra för oss alla, såklart!

Sedan dess har jag, tillsammans med min kollega Micaela, fått chansen att följa med ut på ett kundbesök där ett avstämningsmöte skulle äga rum. Där agerade jag mer som åskådare och observerade vart fokuset låg och hur ett avstämningsmöte gick till. Det var endast någon vecka kvar till driftstart och med det tillkommer även mycket frågor och funderingar, vilket min kollega hanterade utan problem. Det var väldigt inspirerande för mig att få observera Micaela. Jag fick göra det vid ett ytterligare tillfälle där Micaela skulle hålla en utbildning i form av en workshop för en kund. Kunden fick då navigera sig runt i Visma.net med hjälp av hennes vägledning och gick igenom hela systemet mer eller mindre. Jag var så imponerad av Micaela samtidigt som jag själv också insåg att det är mycket vi kommer att få lära oss. Det var verkligen en mäktig känsla av att en dag få se sig själv behärska systemet på samma sätt för att kunna leverera ett så stort kundvärde som möjligt!

Supporten 

En bit in i processen och nu var det dags för mig att uppnå mina första uppsatta mål, som jag satt upp tillsammans med min coach Giesela. Det var nämligen att främst bli inkopplad i supporten för att ta mitt första supportsamtal och även försöka lösa vissa ärenden via den interna tjänsten som vi använder på Traventus. Till en början så var det absolut väldigt nervöst då jag inte hade en aning om jag skulle förvänta mig för frågor. Jag kände mig även så pass ny i det hela att jag någonstans inte alls trodde att jag skulle kunna besvara frågorna men det gick hur bra som helst och det var en rolig upplevelse. Nu om några månader framåt kommer man förmodligen titta tillbaka på dessa första samtalen och tänka, va? Var du nervös för det där? Men det är just det som är det fina med det hela. Att man ibland bara behöver kasta sig ut för att se att det inte är så farligt och det var det verkligen inte. Vi har hur trevliga kunder som helst och det var bara roligt för mig att kunna hjälpa de med deras ärenden. Jag satt i supporten en hel vecka och det gav mig en hel del nya kunskaper.

Visma.net Logistic & Koh Pangan

Financials, CHECK! Och nu var det dags för Logistik kurserna att sätta igång. Logistiken var otroligt spännande, speciellt för mig som inte har läst någon logistik i min utbildning. Det mesta är relativt nytt men det logiska kvarstår vilket möjliggör förståelse för hela flödet. Zacharias på Visma höll dessa kurser för oss och det gjorde han riktigt bra! Precis som i Financials så fick vi även här göra ett prov när vi tagit oss igenom delkurserna och det tog vi hem även här. Under denna veckan så hade vi även en heldag som gick åt till att lära oss om presentationsteknik, tillsammans med norrmannen Espen som jobbar hos Visma. Han var helt otroliiig! Att kunna hålla en presentation är så otroligt viktigt och med den erfarenheten han besitter så kände jag mig bara så ärad att få vara med och ta del av hans tips. Vi fick ca 2 veckor på oss att förbereda oss för vår egen presentation där vi skulle applicera det vi har lärt oss. Det kändes spännande!

Vi avslutade även den veckan på bästa sätt, nämligen en middag tillsammans med businesstraineerna på Traventus. Vår kära kollega Mylina från Malmökontoret var också uppe i Stockholm för att gå en utbildning hos Visma så jag, Mylina, Klara och Oscar passade på att äta middag tillsammans ute på Koh Pangan. Självklart så var det mitt förslag, älskar thai mat! Erika kunde tyvärr inte närvara fysiskt på plats men hon var mycket väl med oss, in spirit.

Presentationsteknik

Tiden var kommen och det var dags för oss att få hålla våra egna presentationer! Vi fick välja att prata om precis vad som helst men det viktigaste var att vi använde oss av de retoriska knepen och övriga tips som vi fick lära oss under heldagen med Espen. Det var allt från röstläge, gester, att röra sig i rummet, ögonkontakt med dina lyssnare, pauser och så mycket mer. Att kunna leverera en mäktig presentation som är engagerande och involverande är verkligen ett mål som jag bär på. Det kommer endast med en hel del övning och det var precis det som krävdes av oss nu när vi skulle få hålla vår egen presentation. Varje presentation skulle även filmas för att kunna ge oss den bästa möjliga feedbacken. Det låter ju ändå lite pirrigt att man blir filmad men vilken fantastisk upplevelse det var. Ni kanske kan gissa vad jag pratade om? Det var lite taskigt, jag vet att det blir omöjligt att gissa sig fram till det så jag ska bara säga det. Jag förespråkade musik såklart, vilket är min favoritsyssla, att sjunga! Jag gick in i rollen som att jag ägde en musikstudio vid namn “Wiwi Music Studios” och skulle övertyga alla där inne om att du inte behöver ha världens finaste röst för att kunna skapa musik hos oss utan det viktigaste var att du är dig själv och uttrycker dig om vad du än vill uttrycka dig om. Musik handlar om förmågan att kunna tala till människor, vilket är så sant! Så jag hoppas att jag lyckat övertala er också, ni är välkomna nästa vecka. Haha, skämt åsido så existerar det tyvärr ingen “Wiwi Music Studios” idag men kanske i framtiden, vem vet. Då är ni välkomna!

Presentationen tycker jag personligen gick bra, alla var så duktiga och feedbacken jag fick tillbaka från både Espen och de övriga traineerna var så värdefull. Presentationer är verkligen något man behöver utsätta sig för mer och mer insåg jag där på plats, enda sättet att bli proffs. Ska bli spännande och få se hur det såg ut på film också!

Nu är det dags för nästa case som självklart har med logistik att göra, det gör vi i samma grupp som vi gjorde financials caset. Ni får höra mer om hur det gick av nästa trainee. Vi hörs tills dess!

Recent Articles

Följ med Klara en av våra traineer

Följ med vår trainee Klara under hennes första månad på Traventus. Vi får följa med till Vismas...

Traventus hjälper större företag upp i molnet

Traventus vill göra vardagen för större företag både enklare, smidigare och säkrare genom att...

Utsedd till årets Gasellföretag 2017

Traventus AB har blivit utsett till Gasellföretag och är därmed ett av Sveriges snabbast växande...