Kontakta oss

Fyll i dina kontaktuppgifter så återkommer vi till dig inom kort.

Namn

Telefon

E-post

Undvik digital stress genom att omfamna de digitala möjligheterna

Allt fler drabbas av digital stress när de känner att de måste vara uppkopplade och tillgängliga hela tiden och det kan leda till att man undviker ny teknik. Men vägen till inre lugn handlar snarare om att använda tekniken på rätt sätt. Så här tar du tekniken till hjälp för att bli av med stressen.

Såvida man inte har levt under en sten det senaste decenniet så har man nog inte missat att den tekniska utvecklingen har förändrat våra liv på alla plan. All från dejting och bankärenden till jobb, samarbeten och planering sker via digitala lösningar och mobil teknik. Att kunna göra nästan allting som rör arbete och livet i övrigt via teknik som ryms i innerfickan har gett oss mycket frihet, flexibilitet och fler valmöjligheter men för en del är den nya tekniken inte alltid någonting positivt.

Digital stress drabbar många när de känner att de alltid måste vara uppkopplade och tillgängliga. Mejl, jobbverktyg, sociala medier, nyhetsflöden, push-notiser m.m. börjar störa konstant, det blir svårt att skilja på var jobbet slutar och fritiden börjar och man går aldrig riktigt ned i viloläge. Det blir stressande samt överväldigande och vill det sig illa går man in i väggen när man aldrig kan slappna av.

Botemedlet mot digital stress är dock inte att undvika tekniken. Det kommer snarare att göra problemet värre. Istället handlar det om att använda tekniken på rätt sätt, att använda den till att göra livet enklare och lugnare. Så här undviker du digital stress genom att omfamna de digitala möjligheterna.

Stressen och riskerna med att inte bli digital

Att köra strutstekniken och försöka undvika något genom att låtsas som att det inte finns har aldrig varit en lyckad strategi, och den har kanske aldrig varit sämre än när det kommer till digital teknik. Att försöka undvika digital stress genom att inte anamma ny teknik gör snarare allting mycket besvärligare. Man jobbar inte på samma sätt som sina kollegor och får svårt att hänga med i deras tempo. Man är inte synkad mot eller kommunicerar på samma sätt som ens kunder och leverantörer. Det kanske stressigaste av allt är att konkurrenterna får ett försprång när de använder teknik som gör dem snabbare, mer effektiva och mer kundanpassade. Eller som Klaus Schwab, grundare av World Economic Forum, uttryckte det: ”In the new world, it is not the big fish which eats the small fish. It’s the fast fish which eats the slow fish.”

Slappna av med effektiva system och automatiserade processer

Tar man vara på de möjligheter som den digitala tekniken och de moderna affärssystemen erbjuder är de inte alls en källa till stress. Tvärtom gör de livet enklare genom att effektivisera, automatisera och göra allt smartare och lättare. Det här är de funktioner och möjligheter som du kan använda för att slappna av mer på jobbet.

  • Ett affärssystem samlar allt under ett tak så att alla jobbar i samma system, utgår från samma data och kommunicerar i samma kanaler. Det blir mycket lättare att navigera komplexa processer, repetitiva administrativa processer försvinner, man behöver inte mata in information manuellt och det blir enklare för verksamheten att samla in samt analysera data. Allt detta sparar tid och resurser som kan användas till bland annat att stressa av och andas ut.
  • Det går att skapa mer träffsäkra prognoser tack vare verktyg och funktioner för företagsresursplanering. Att ha en bra och realistisk bild av vad som väntar eliminerar oron och stressen över otrevliga framtida överraskningar.
  • Ett gemensamt system innebär hög datasäkerhet. Är det en molnlösning (som Visma.net) ligger dessutom datan säkert på centrala servrar med trygg backup. Leverantören ser till att systemet alltid är uppdaterat samt följer alla regler och förordningar. Alltså mycket mindre att tänka på och oroa sig över.
  • Att kunna ha med sig sitt jobb i telefonen eller laptoppen gör alla resor, möten, distansjobb och liknande så mycket mer flexibelt och lättare. Ett moln- och webbaserat system gör att du kan fixa dina arbetsuppgifter när och var du vill och därmed frigöra tid till annat.
  • Att inte använda ny teknik och moderna affärssystem innebär att man missar deras effektiviseringsfördelar, tidsvinster, insikter, och den kundnytta de för med sig. Det är stressande om något, men att ligga steget före skapar lugn.

Andra sätt att minska digital stress

Teknik är bara ytterligare ett verktyg i mänsklighetens långa historia av att hitta på nya saker som hjälper oss i livet. Om den ska bli ett hjälpmedel eller ett stjälpmedel handlar mer om vår attityd till den. Hur vi använder den, förhåller oss till den och om vi kontrollerar den eller om den kontrollerar oss. Här är några andra tips, rutiner, förhållningssätt och knep för hur man gör tekniken till något som gör livet lättare och roligare och inte till ännu en stressfaktor.

  • Många kommunikationskanaler innebär ofta många meddelanden. Enligt vissa undersökningar går nästan halva arbetsdagen för en kontorsarbetande åt till att läsa/svara på mejl och att ta telefonsamtal. Något som både stjäl tid och stör koncentrationen. Det tar tid att komma in i fokus och flow när man arbetar med en uppgift så ett avbrott på en halvtimme (till exempel ett telefonsamtal) kan i praktiken innebära minst en förlorad timme. Vad förmodligen alla som någon gång har blivit störda på det här sättet har märkt är att det sällan rör sig om något brådskande eller viktigt. Lösningen för att återfå sin sinnesro ligger i att skapa rutiner för att läsa mejl och meddelanden vid särskilda tidpunkter, till exempel en gång vid början av arbetsdagen och en på eftermiddagen. Det finns även AI-lösningar som automatiskt sorterar och prioriterar e-posten så att inkorgen känns mindre överväldigande.
  • En annan stressfaktor är alla notiser från appar och verktyg. Det är mycket svårt att koncentrera sig när tekniken plingar, piper och blinkar hela tiden. men det här är inställbart. Stäng av alla push-funktioner utom de allra mest nödvändiga och slå gärna av de jobbverktygen när du går hem. Kontrollera tekniken istället för tvärtom.
  • För somliga kan det vara svårt att låta bli prylarna även om de inte plingar efter uppmärksamhet. Enligt studier kollar vi i snitt våra telefoner var 12:e minut. Så ofta händer det inte något viktigt. Att tvångsmässigt kolla av sin teknik är inte bara dåligt för produktiviteten, det skapar även stress och ångest. Vill man ha hjälp med att låta bli det här finns det faktiskt verktyg som blockerar appar, mejl och internetåtkomst under förinställda perioder. SelfControl, AppBlock, Freedom och AppDetox är några exempel på såna hjälpmedel.

Tekniken är vår vän om vi använder den på rätt sätt. Någonting som skapar lugn och ordning istället för stress och ångest. Omfamna möjligheterna den för med sig, ta kontrollen och använd tiden du vinner på effektiviseringen till att ta sköna pauser.

Mikael Björk

VD / CEO