Människorna bakom tekniken är det viktigaste med affärssystemet

Har du tänkt på att moderna affärssystem handlar mer om människorna bakom, än om hård- och mjukvara? Vi sorterar gärna in affärssystem under kategorin IT-teknik, men i grund och botten är all teknik bara verktyg. Digitala lösningar hjälper oss att jobba bättre och att få en enklare och smidigare vardag. Men utan rätt människor bakom är lösningarna inte till mycket hjälp. Det viktiga är samtidigt att rätt verktyg används för rätt ändamål. Att jobba som verksamhetskonsult handlar om att förstå människors behov, och att vara en bra leverantör av affärssystem bottnar i att tänka på användarna först och främst. 

All affärssystemsverksamhet utgår från att människor möts, kommunicerar och samarbetar. Sätter man människorna främst går det lättare att hitta precis rätt verktyg som gör alla glada, nöjda och framgångsrika. Så här ser vi på Traventus på vårt arbetssätt, för att kunna vara en så bra leverantör som möjligt för våra kunder.

Vi är konsulter i människors behov

Visst, att jobba som verksamhetskonsult kräver goda tekniska kunskaper, det är det inget snack om. Man måste kunna upprätthålla sina kunskaper samt har koll på allt som händer inom området. Inte minst behöver man hela tiden kika in i framtiden för att se vilka lösningar som är på gång. Vill man hjälpa sina kunder att ligga steget före behöver man själv ligga minst två steg före. Men att jobba som konsult med inriktning på affärssystem kräver så oerhört mycket mer än bara tekniskt kunnande. Ville vi bara sälja teknik hade vi stått bakom disken på någon elektronikkedja, men vi kan och vill så mycket mer än så. Vi vill hjälpa människor och tekniken är bara verktyget som gör det möjligt. Det viktigaste i vårt jobb är nog att matcha kundernas behov med våra lösningar.

Lösningarna har vi ju redan, därför blir det viktiga att verkligen lyssna på de människor vi möter för att förstå dem. Vi vill alltid fördjupa oss i de problemen som finns och specifika behov som behöver fyllas. Vi vill förstå våra kunder så pass bra att det känns som om vi själva arbetar hos dem. Först då kan vi verkligen ta fram en lösning som passar perfekt.

Alltid i nära samarbete

Att lyssna är bara ena halvan av en bra och nära relation. Ett riktigt lyckat samarbete handlar om att göra saker tillsammans. Det här gäller inte minst när det kommer till affärssystem. Det finns ibland en bild av IT-konsulter som nördiga experter som bara slänger ur sig tekniska termer och floskler. I skräckexemplet möts kunden av en person som dundrar in och installerar lösningen, visar vilka knappar man ska trycka på, och lämnar ett nummer till supporten för att sen försvinna. Så hjälper man inte sina kunder.

En riktig IT-konsult jobbar hand i hand med sin kund i ett nära och ömsesidigt samarbete som blir en långsiktig relation. Det är så man verkligen förstår behoven och kundens vardag. Framför allt hjälper det kunden att lära sig hur det nya systemet fungerar, och se vilka möjligheter det har. Inte minst får kunden en insikt i vad lösningen verkligen kan tillföra. Kanske kommer man på nya behov som man inte tog upp i sin kravspecifikation helt enkelt för att man inte kände till det. En riktigt bra lösning skapar man tillsammans.

En verksamhetskonsult kan lite om alla branscher

Ska vi kunna hjälpa våra kunder att jobba smartare och bli framgångsrika behöver vi veta hur deras verksamhet fungerar. Mer än vad vi lär oss från att lyssna på dem. Vi behöver ha med oss insikter och erfarenheter från i princip alla branscher. Ska vi hjälpa någon som arbetar med återförsäljning behöver vi veta hur lager, transporter och webbhandel fungerar. Är kunden någon som jobbar mycket i projekt behöver vi känna till hur man synkar ihop tidsplaner och projektresurser m.m. En bra verksamhetskonsult behöver ha insikt i den verksamhet man hjälper. Det är så man knyter ihop alla lösa trådar till en effektiv och lättarbetad enhet.

Vikten av kreativitet

En mening som inte bör komma ur en duktig verksamhetskonsults mun är: ”Nej, det går inte”. Inte för att det inte dyker upp problem, för det gör det. Ibland krockar kundens önskningar med teknikens begränsningar – men då ger man inte upp. Istället tänker man till lite extra över hur det kan lösas. Det korrekta svaret är: ”Det kanske inte går exakt som ni önskade det, men det går på något annat sätt, och vi ska klura ut det”. Med ett kreativt sinne går det att hitta en lösning på allt. Många gånger är den lösningen till och med bättre än den som kunden först önskade.

En verksamhetskonsult tänker alltid framåt

En bra verksamhetskonsult löser inte bara saker i stunden. Genom att lyssna och samarbeta bygger man tillsammans en långsiktig relation som resulterar i förbättringar under lång tid framöver. För att kunna tänka framåt krävs det att man kan sin teknik så bra att man vet vad den har för möjligheter i morgon. Samtidigt gäller det att kunna sig in i sin kunds ambitioner så att man kan hjälpa kunden att växa.

  • Har kunden planer på att expandera till andra länder? Då behövs en lösning som fungerar internationellt.
  • Kommer verksamheten att börja sälja produkter utöver de tjänster som man redan erbjuder? Då behöver man en lösning där det går att knyta ihop lagerhanteringen med de andra processerna i systemet.

I en bra och långsiktig relation blickar vi framåt tillsammans och tar vara på de möjligheter som finns för att växa och bli ännu mer framgångsrika. För är det något vi verkligen älskar med vårt jobb så är det att se när det går bra för våra kunder.

Vi på Traventus är i första hand verksamhetskonsulter som brinner för att göra ditt jobb som företagare enklare, mer effektivt, tryggare och roligare. Vi har lång erfarenhet och stor expertis inom affärssystem men det vi är absolut bäst på är att förstå dina ambitioner och behov samt att hitta rätt lösningar som tar dig dit du vill, och ännu längre. Kontakta oss eller boka ett möte direkt så pratar vi gärna mer om just era behov!

Recent Articles

Komplett molnbaserat affärssystem håller ordning på lagret

-Nu har vi den spårbarhet vi behöver och samarbetet med Traventus fungerar jättebra, säger Stefan...

Träffa Karin Sundbäck

 

Träffa Rasmus Fridolf