Följ med Klara en av våra traineer

Följ med vår trainee Klara under hennes första månad på Traventus. Vi får följa med till Vismas huvudkontor i Oslo och på utbildning i Stockholm.

Namn och ålder: Klara Jörgner, 23 år

Utbildning: Kandidatexamen i IT och Ekonomi, Malmö Universitet

Vilket traineeprogram går du? Jag går Visma Business traineeprogram och är placerad på Traventus kontor i Malmö.

Vad kommer du att jobba med? Jag kommer att arbeta som verksamhetskonsult med syfte att utveckla och effektivisera våra kunders affärsprocesser och digitaliseringsresa. Jag kommer till en början även att arbeta med kundsupport för att på så sätt lära känna våra kunder och deras behov, vilket känns väldigt spännande!

Varför sökte du traineeprogrammet på Traventus? Traventus traineeprogram lockade mig då jag såg det som en otrolig möjlighet att utvecklas och kickstarta karriären inom en spännande och intressant bransch. Att dessutom få genomgå Vismas eget traineeprogram såg jag som ett stort plus eftersom jag på så sätt snabbt kan bygga upp sitt nätverk med andra traineer från både Sverige och Norge. Utöver själva traineeprogrammet fick jag snabbt ett intresse för Traventus som företag och arbetsgivare. Ett mindre familjärt företag som har expanderat mycket under de senaste åren.

Vad ser du mest fram emot med traineeprogrammet? Jag ser mycket fram emot alla de utbildningstillfällen hos Visma som vi har framför oss. Att träffa och lära känna de andra traineerna och arbetsledarna ska bli superkul! Jag ser även fram emot att bli en del av Traventus verksamhet och ha ett nära och lärorikt samarbete med företagets skickliga verksamhetskonsulter.

Foto på Oscar och Erika

September månad var kommen och äntligen var det dags för traineeprogrammet att kickstarta ordentligt. Jag och mina förväntansfulla traineekollegor Erika och Oscar (som sitter i Malmö) tog oss till Kastrups flygplats den tredje september för att tillsammans flyga upp till Oslo. Framme på Gardermoen mötte vi upp Winta, vår fjärde traineekollega, som sitter på kontoret i Stockholm. Vi hade åkt till Oslo för uppstarten av Vismas traineeprogram som hölls på deras huvudkontor i Skøyen dagen efter.

”Välkommen till Vismas Traineeprogram” Bild på föreläsning hos Visma

Vi begav oss mot Vismas huvudkontor för traineeprogrammets introduktionsdag. Vi alla var både taggade, lite nervösa och hade stora förväntningar inför dagen. Framme på kontoret välkomnades vi, tillsammans med resterande traineer från både svenska och norska partnerföretag, till plan 3 på huvudkontoret. Dagen spenderades gemensamt med de två traineegrupperna, dvs. Visma Business och Visma.net, där vi fick tid till att mingla och lära känna varandra bättre. Under dagen fick vi även lyssna på flera inspirerande föreläsningar där pricken över i:et var när självaste Øystein Moan, Vismas VD, klev in i salen. Öystein pratade en hel del om företagets historia och om vad som har hänt under de 22 år som han har arbetat som VD. Imponerande!  Det var verkligen en intressant presentation och väldigt roligt att få ta del av hans och företagets berättelse live.

Under eftermiddagen hade vi Workshop där vi delades in i olika grupper baserat på vilken inriktning vi har i traineeprogrammet. Vi fick i uppgift att presentera oss själva och vår grupp framför resterande traineer och utbildningsledare för att lära känna varandra bättre och redan från start öva på vår presentationsteknik. Under hösten kommer vi ha utbildning i just presentationsteknik vilket är ett av de momenten som jag verkligen ser fram emot. Introduktionsdagen avslutades med en gemensam middag på Aker Brygge på restaurang Olivia där alla traineer, utbildningsledare och även traineer från tidigare år samlades och hade en supertrevlig kväll tillsammans.

Sista dagen i Oslo samlades vi i Visma Business-gänget på huvudkontoret igen och fick tillträde till plan 6, självaste utvecklingsavdelningen. Där fick vi ta del avännu fler intressanta presentationer om vad som händer på Visma just nu, framför allt Visma Business framtid mot att bli molnbaserat. Ännu en rolig och givande dag för mig och Oscar. Visma.net-gänget åkte in till centrala Oslo för Cloud Camp där de tillsammans med ca 450 norska partners fick ta del av Visma.nets årliga genomgång av nya uppdateringar och framtidsvisioner.

Utbildning 1 – Kungsholmen, Stockholm

Visma banderoll

Redan måndagen efter var det dags för det första utbildningstillfället hos Visma på deras kontor på Kungsholmen i Stockholm. Första dagen i Stockholm var en gemensam dag med både Visma

Business-traineer och Visma.net-traineer. Vi fick lyssna på när produktlinjecheferna höll presentationer om Vismas olika produkter för att få en bättre helhetsbild över produktportföljens innehåll. Två av våra utbildningsledare och Carola Lissel, Visma Softwares VD i Sverige, höll spännande och peppande presentationer om konsultrollen. Jag uppskattade dagen otroligt mycket. Att få lyssna på verklighetsrelaterade exempel om konsultyrket var lärorik och riktade mina tankar mot framtiden.

Vi kan aldrig vara säkra på vad som kommer att hända i vår framtid men jag tror att man kan försöka göra saker i dag som påverkar den på ett eller annat sätt. Vi kan till exempel träna våra muskler för att förebygga framtida skador eller kanske våga tänka utanför boxen för att försöka förändra vårt framtida beteende och handlingsmönster. Efter måndagens föreläsningar insåg jag betydelsen av att ha ett positiv förhållningssätt gentemot förändringar, särskilt som konsult inom IT-branschen. Den snabba utvecklingen som sker har bidragit till att livslängden för affärssystem i dag är betydligt kortare än vad den var för bara några år sedan. Det gäller därför för verksamheter att försöka hänga med i utvecklingen för att inte tappa sina marknadsandelar när nya aktörer kommer in på marknaden.

I en bransch som ständigt förändras tror jag även på att det är av stor vikt att våga förändra sig själv som individ för att få sin verksamhet att hänga med på det IT-tåg som kanske redan har lämnat stationen. Om jag redan i dag försöker ha en positiv inställning gentemot förändringar och nya sätt att göra saker på, kan jag förhoppningsvis påverka både min egen, mina kollegors och verksamhetens framtid positivt. Med det sagt är jag tacksam över måndagens föreläsningar som satte igång dessa tankar hos mig och det ska bli intressant att under hösten se vilka nya tankeverksamheter som traineeprogrammet bidrar till. Det ser jag fram emot!

Hands on – Visma Business

Teambuilding med Visma

Äntligen skulle vi ner i skolbänken och sätta oss in i systemet på riktigt. Under veckan gick jag och Oscar en kurs som heter Visma Business Product Line Foundation course. Kursen innehöll följande fyra delar: logistik, redovisning, design och Visma Document Center. Vi genomförde ett moment av kursen per dag där vi hade ett antal laborationer att arbeta med och de varvades med korta powerpointpresentationer från vår utbildningsledare Peter. Jag gillade utbildningsupplägget där vi bådefick chans att utföra uppgifter på egen hand och även samarbeta med bordsgrannen eller få hjälp av Peter. Under det här dagarna har vi även fått tid till att mingla och lära känna våra traineekollegor från andra partnerföretag som är utplacerade på flera olika städer i Sverige. Att bjuda på mingelfika är något Visma är väldigt bra på (se bild). Mums! I slutet av veckan fick vi med oss hemuppgifter att arbeta med när vi kommer tillbaka till våra kontor. Vi ska även utföra ett online-test för att certifiera oss i veckans kurs för att få behörighet till resterande kurser i traineeprogrammet.

Traventus traineer – är på gång

Första utbildningsveckan är avklarad för mig, Oscar, Winta och Erika. En mycket intensiv, rolig och lärorik vecka där vi tillsammans har skapat många nya minnen. Nu vänder vi hemåt med våra nya lärdomar för att komma tillbaka till kontoret och Traventus-kollegorna i en vecka innan vi åker iväg för nästa utbildningstillfälle. I oktober får vi följa med Wintas vardag och hennes tankar i traineebloggen. Det ska bli spännande!

Traventus Trainees

Tack för mig!

/Klara

Recent Articles

Framtidens affärssystem i molnet

Affärssystemet har alltid varit centralt för ett företags verksamhet och framgång men efter...

Välkommen Daniel Pedersen-Dambo!

Det nya affärssystemet löste problemet med växtvärk

Det går att göra så mycket med det nya systemet. Allting flyter som det ska och vi har allting på...