Därför ska du flytta lagerhanteringen till molnet

Ett lager kan bli en huvudvärk om man inte har bra koll på det. Genom att flytta lagerhanteringen till molnet blir det inte bara enklare att ha full koll, det går även att spara pengar och göra kunderna nöjdare. Här är alla fördelarna med en molnlösning.

Om din verksamhet går ut på att sälja varor som går att ta på så har du nog ett varulager och har du ett lager vet du säkert också hur viktigt det är att ha bra koll på det. Utan korrekta lagervärden riskerar du till exempel att inte ha hemma det du lovar att leverera, med irriterade och besvikna kunder till följd. Eller så sker det motsatta, att du har så mycket varor hemma på hyllorna att de binder upp kapital som skulle kunna investeras i verksamheten. Går det sedan bra för dig, vilket det ju självklart gör, växer lagret och blir mer resurs- och tidskrävande och kan ironiskt nog bli en bromkloss för tillväxten. Därför är det viktigt att alltid ha en strukturerad och effektiv lagerhantering.

Det förmodligen bästa sättet att ha en smidig och exakt lagerhantering som hänger med när ditt företag växer och förändras är att lägga den i molnet.

Lagret i molnet – alla fördelarna

En del kanske tänker på flygande drönare som kommer svävande med paket från Amazon när de hör om varulager i molnet, men själva lagret måste nog stanna kvar på backen. Däremot går all hantering och alla processer, till exempel lagerstatus och -saldo, ordrar, leveranser m.m. att lägga i ett molnbaserat affärssystem, som Visma.net. Molnteknologin innebär att all data och programvara ligger på externa servrar, istället för inom verksamhetens väggar, och att det går att koppla upp sig mot systemet online. Den här typen av lösning gör inte bara lagerhanteringen så mycket enklare och smidigare, den ger dessutom mer funktionalitet och potential, gör det lättare att skräddarsy systemet just efter din verksamhets unika behov och möjligheter samt är enklare att anpassa efter vad som sker i framtiden.

Låt oss titta lite på vad molnbaserad lagerhantering har för fördelar.

 • Full överblick

  Med en molnlösning som Visma.net får du en total överblick av ditt lager och din försäljningshistorik samt kan spåra alla varor, partier och serienummer. Det gör att du alltid vet vad du har hemma för leverans, vad som behöver beställas hem, när det kan levereras, till vilket pris m.m. Du vet precis vad du kan lova dina kunder så att de får en tryggare och trevligare upplevelse när de handlar av dig.

 • Automatiska processer 

  En av de mest värdefulla fördelarna med ett affärssystem är att det kan ersätta trista och tidskrävande manuella uppgifter med automatisering. Det frigör tid och resurser till viktigare, roligare och mer lönsamma saker. Resten av företaget har redan fått njuta av de här automatiserade processerna, nu är det lagrets tur.

 • Mobilitet 

  Att använda sig av ett molnbaserat affärssystem innebär att det går att ha i fickan. Tack vare att funktionerna går att komma åt via internet finns systemet i din mobil, laptop eller surfplatta. Det gör att du alltid kan ha med det på affärsresor, kundmöten, ute på projekt, när du jobbar hemifrån etc. Var du än befinner dig har du full översikt över lagerstatusen och behöver aldrig mer yttra frasen: ”Jag ska kolla upp det där när jag är tillbaka på kontoret”. Kunder, kollegor m.fl. kan få direkta och exakta besked, vilket gör att allting flyter på smidigare och snabbare till allas stora glädje, och det besparar dig onödiga extraresor.

 • Bättre kontroll 

  Mobiliteten som gör att du och de andra användarna kan logga in till systemet var som helst med vilken enhet som helst ger också mer exakt data. Systemet uppdateras hela tiden och den lagerstatus och de rapporter du utgår ifrån är aktuell och pålitlig realtidsdata. Du vet hela tiden vad som gäller.

 • Högre säkerhet 

  Med molnlösningar ligger datan på externa servrar med kontinuerlig backup så att all information är tryggt skyddad. Lösningen innebär också att alla uppdateringar sker automatiskt utan besvärliga insatser så att allting är aktuellt och fungerar optimalt utan att du behöver tänka på det.

 • Enklare upphandling 

  Visma.net ger en smidig och enkel hantering av inköp. Du har möjlighet att fästa försäljningen direkt till inköpsordern så att leveransen kan gå direkt från leverantören till kunden. Något som ger kunden en snabbare och enklare leverans, samtidigt som det ger dig mindre att hålla reda på och inte lika mycket att ha i ditt lager.

 • Effektivare lagerhantering 

  Tack vare översikten i systemet kan du enkelt spåra varor, ordrar, kvitton, flyttar m.m. över flera lager. Du har en uppdaterad och aktuell lagerstatus för varje liten pryl.

 • Smarta inköp

  En av de bästa fördelarna med ny smart teknik är att den kan tänka på saker du kanske inte har koll på. Ett avancerat system som Visma.net kan ta fram intelligenta inköpsförslag genom att titta på försäljningshistoriken inom en verksamhet. Om det går ett visst antal skruvar eller vantar inom en viss period räknar systemet ut när det behöver beställas hem nya så att de inte tar slut. Säljs något inom systemet uppdateras alla moduler automatiskt och det går alltid att ligga ett steg före.

 • Enkelt att komplettera med framtida funktioner 

  Det går fort nu. Vem vet vad som gäller imorgon för att ligga i framkant och hålla kunderna nöjda. Skanningsterminaler? Robotar och drönare på lagret? Webbshop med full spårbarhet av beställningarna? Ny teknik ger nya möjligheter och att ta till vara på dem ger både mer effektivitet och nöjdare kunder. Att kunna bygga på sitt affärssystem med nya moduler och tredjepartsintegrationer är en nödvändighet för att kunna ta snabba och säkra steg in i framtiden. Visma.net är konstruerat för just det. Det är enkelt att bygga ut, uppgradera och komplettera med externa funktioner. Färdiga online-lösningar kopplar ihop dina tjänster med leverantörer, kunder, partners och andra aktörer. Allt på ett enkelt sätt utan att du behöver skaffa ett helt nytt system.
   

Visma.net Logistics

Det molnbaserade affärssystemet Visma.net och dess modul Logistics har möjlighet att ge dig just de här fördelarna för en enklare och mer effektiv lagerhantering. Det automatiserar processer och frigör resurser, ger dig realtidsinformation och hög datakvalitet, strömlinjeformar din leveransprocess och ger full kontroll och översikt så att ditt jobb blir lättare och dina kunder nöjdare.

Hör gärna av dig till oss så berättar vi mer om hur Vismas moln- och logistiklösningar kan effektivisera ditt lager och din verksamhet.

Recent Articles

5 anledningar att använda Visma.net ERP för lagerhantering

Visma.net är ett molntjänst-system för lagerhantering, lämpat för dig som vill  effektivisera din...

Säkerhetsföretag hyllar molnbaserat affärssystem

Det instabila läget i världen skapar både oro och rädsla. För säkerhetsföretaget Sensec AB har det...

Lantmännens ekonomiavdelning är digitaliserad med Visma.net

Lantmännen ägs av 20 000 svenska lantbrukare, har 10 000 anställda, har verksamheter i...