Kontakta oss

Fyll i dina kontaktuppgifter så återkommer vi till dig inom kort.

Namn

Telefon

E-post

Därför är molnbaserade affärssystem perfekta för växande företag

Vill man driva en framgångsrik verksamhet, kunna utvecklas och växa snabbt samt ligga steget före i sin bransch är det viktigt med bra planering, värdefulla insikter och att man nyttjar sina resurser så effektivt som möjligt. Då kan man fokusera på det viktiga och genomföra sina affärsprojekt så smart som möjligt. När ERP-systemen (Enterprise Resource Planning) dök upp på 1990-talet var det just för att man skulle kunna samla, hantera och effektivisera sina affärsprocesser med en enda lösning. Tack vare affärssystemen har det blivit möjligt att öka effektiviteten, samla all information och alla flöden för enkel åtkomst samt automatisera manuella rutiner så att det går att satsa mer och klokare på sin affärsutveckling.

Det har hänt en del sedan de första affärssystemen dök upp. Både med systemen själva och hur det är att driva företag. På dagens marknad går allting med en rasande hastighet. Ny teknik och nya innovationer flödar fram och flyttar gränserna snabbare än man hinner blinka. Ett par kompisar som har en idé kan gå från en nystartat företag hemma i garaget till att bli ett stort bolag med massor av anställda på väldigt kort tid om man har en lyckad tjänst eller produkt. Det här kräver självklart mer av de verktyg man arbetar med och affärssystemen har hängt med i de svängarna. De molnbaserade lösningarna är mer flexibla än vad systemen någonsin har varit tidigare och de är perfekta för företag som växer snabbt. Här ska vi gå igenom varför de är så lämpliga för snabba förändringar.

 

Effektiviteten flyttar till molnet

I de traditionella fasta affärssystemen finns allt i lösningen, såväl servrar som mjukvara, inom husets väggar. Det innebär att man behöver en dedikerad plats för hårdvaran och ett löpande IT-underhåll (antingen om man gör det själv in-house eller outsourcar tjänsten). Men med den snabba utvecklingen på molnområdet är det nu möjligt att ha både servrar och program på annan plats (molnet) och köpa affärssystemet som en tjänst (SaaS). Det här har massor med fördelar om man är ett mindre företag som växer snabbt.

 

Molnlösningar är enkla och prisvärda

Det säger sig självt att ett fast installerat affärssystem är en större investering. Dels behövs servrar installeras, sedan ska själva systemet installeras på dem och konfigureras ihop med verksamhetens övriga lösningar och IT-infrastruktur. Något som tar tid och kostar. Det är alltid en investering som lönar sig eftersom lösningen för med sig så mycket värde, men för ett mindre företag kan det utgöra ett hinder, både ekonomiskt och utrymmesmässigt.

 

Här är ett molnbaserat affärssystem perfekt eftersom det redan är färdigpacketerat och klart att köra. Som användare kopplar man bara upp sig mot molnet och jobbar på. Det behövs inga krävande installationer eller utrymmeskrävande hårdvara. Det behövs heller inga tunga investeringar eftersom molntjänsten är ett abonnemang där användarlicenserna betalas löpande. För ett växande företag är det här perfekt eftersom man bara behöver betala för de tjänster och antal användare man har.

 

Molnlösningar är skalbara och växer smidigt med verksamheten

Till en början när man är ett litet företag behöver man oftast inte så mycket funktion i sin ERP-lösning. Kanske ekonomi, redovisning och kundrelationer. Men i takt med att man växer kommer det att tillkomma nya behov – och det i en rask takt – till exempel logistik, beslutsstöd m.m. Den lösning som verksamheten kräver i oktober kan vara mycket mer omfattande än den man skaffade i maj. Här är molnlösningar perfekta för företag som växer snabbt och får nya behov eftersom de är enkelt skalbara. Det går snabbt och enkelt att bygga på funktioner, öka kapaciteten och att lägga till användare. Det är en dynamisk lösning som verkligen passar en dynamisk affärsmodell.

 

Molnlösningar håller takten när det går undan

Växer man i rask takt är det kanske inte bara kapacitet och funktioner som behöver läggas till snabbt – ERP-lösningen måste också hänga med i utvecklingen. Både den tekniska och vad det gäller förordningar och regelverk. I de traditionella lösningarna sker uppdateringarna med längre mellanrum, till exempel när man upptäcker behovet av det (ibland kan det gå något år emellan). I en molnlösning är det däremot leverantören som ser till att lösningen hela tiden uppdateras automatiskt (i regel flera gånger per år). Det här gör att affärssystemet hela tiden är i fas med den tekniska utvecklingen och med regelverken. Man halkar aldrig efter utan har ständigt den modernaste lösningen som underlättar att ligga steget före.

 

Molnlösningar är säkrare

Som litet företag har man inte alltid resurser att satsa på den säkerhet som krävs i form av dataskydd, back-up, cybersäkerhet m.m. När man sedan börjar växa snabbt kan det vara svårt att hitta rätt nivå för sin säkerhet. I en molnlösning är det återigen leverantören som ansvarar för att systemet är säkert och de flesta leverantörer har betydligt mer kapacitet och kunskap att skydda datan än vad ett mindre företag har. Som dynamisk företagare går det att känna sig trygg utan att behöva lägga en massa tid och resurser på säkerheten.

 

Molnlösningar ger ett tydligare fokus i verksamheten

När man går från att vara en ambitiös liten start-up till att börja spela i den stora ligan behöver man hela tiden ha fokus på sin egen verksamhet, mål och innovationer. Ju mindre som stjäl tid och uppmärksamhet från kreativitet, strategier, relationer och smarta affärer, desto mer framgångsrik kan man bli. Det är just därför ett affärssystem i molnet är perfekt för den här typen av företag. Det ger allt det stöd man behöver i form av effektivisering, automatisering av administration, snabbare flöden och processer och lättåtkomlig information och beslutsstöd. Samtidigt är molntjänsterna enkla, snabbanvända och tar inte mer utrymme än en app i telefonen eller ett program på datorn. Dessutom är de så pass flexibla att de hänger med i tvära svängar och rappa expansioner. Som snabbväxande företag får man all den kraft man behöver ur lösningen, och den ryms i fickan. Det är det perfekta verktyget för att skapa framgång.

Mikael Björk

VD / CEO